Επενδύσεις Συνέργειας & Δικτύωσης - Clustering (2012)


Το καθεστώς ενισχύσεων της Συνέργειας και Δικτύωσης αποτελεί ειδική κατηγορία ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 3908/2011) και υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα.
Στις διατάξεις του καθεστώτος μπορούν να ενταχθούν δραστηριότητες που αφορούν την γεωργία, την κτηνοτροφία, την βιομηχανία τροφίμων και ποτών, την μεταποίηση (γενικά), τον τουρισμό, το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), την εστίαση, την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από φωτοβολταϊκά καθώς και σημαντικού μέρους στην παροχή υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες των κατασκευών και μέρους της παροχής υπηρεσιών.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης (υπό την μορφή Κοινοπραξίας) που αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων – κοινών δράσεων, όπως:
  1. κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών
  2. δράσεις ελέγχου ποιότητας,
  3. δράσεις αποθήκευσης, δικτύων διανομής, δικτύων προμηθειών, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών,
  4. κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου,
  5. κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας,
  6. συνδυαστικές δράσεις  
Τα σχήματα συνέργειας και δικτύωσης θα πρέπει να απαρτίζονται από:
  • δέκα (10) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης
  • πέντε (5) τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας.
Στην κοινοπραξία είναι δυνατόν να συμμετέχουν:
  • επιχειρήσεις (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ατομικές, συνεταιρισμοί) 
  • έως 20% ημεδαπά ή αλλοδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
  • έως 10% Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως Επιμελητήρια, κ.ά.
Παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

α. Επιχορήγηση,  
β. Ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Το ύψος των ενισχύσεων κυμαίνεται από 15% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης.

Οι ενισχύσεις που παρέχονται αφορούν τις ακόλουθες δαπάνες:
  • Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιριακών ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου (έως 60% του προϋπολογισμού).
  • Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού. Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση.
  • Άυλες δαπάνες (όπως δαπάνες μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για την πρώτη συμμετοχή ΜΜΕ σε συγκεκριμένη έκθεση, συστημάτων και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης κ.ά.), σε ποσοστό που δε θα ξεπερνάει το 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
  • Δαπάνες εφαρμοσμένης έρευνας (αμοιβές προσωπικού, έρευνα επί συμβάσει κλπ).
  • Δαπάνες για απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας (μόνο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις)
  • Αμοιβές συμβούλων για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 5% του προϋπολογισμού και έως 50.000 .
Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 και το μέγιστο στα 20.000.000.

Η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή (ίδια κεφάλαια ή και δανεισμός) ανέρχεται στο 25% του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται μέχρι 30.05.2012

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο μας
--------------------------------------------------------------------------------------